Blog

Orta Gerilim Nedir?

By 11 Kasım 2021No Comments

Orta Gerilim Nedir?

Orta gerilim, genel anlamda 1000 V’ın üzerindeki gerilimleri olan dağıtım şebekeleri için kullanılır. 35000 V’a kadar da uygulanması mümkündür. Orta gerilim şebekeleri genelde yüksek ve alçak gerilim şebekelerini birbirine bağlamak için kullanılır. Yüksek gerilimlerin orta gerilimlere bağlanması, izolasyon ve güvenlik açısında çok daha iyidir.

Orta Gerilim Kaç kV?

Ülkemizde kullanılan orta gerilim şebekelerinde genellikle 10,15 ve 34,5 kV değerindeki gerilimler kullanılır. En çok tercih edilen gerilim 34,5 kV seviyesidir. Bu durumda şöyle bir şey söyleyebiliriz; 10 km uzunluğa kar olan hatlarda 3-10 kV, 20-30 km uzunluğundaki hatlarda 10-20 kV, 30-70 km uzunluğundaki hatlar içinde 20-35 kV’lık gerilimler kullanılması uygundur.

Orta Gerilim Özellikleri

Orta gerilim şebekelerini yüksek şebekeler ile alçak şebekeleri birbirine bağlamak için kullanırız. Yüksek gerilimli enerjilerin hiçbir işlem uygulanmadan iletişim şebekelerine gönderilmesi hem güvenlik hem de izolasyon açısından hiç doğru bir davranış değildir. O yüzden yüksek gerilim şebekelerine yapılmış olan işlemler, sabit değerlere indirilir ve orta gerilim şebekelerine bağlanır. Orta gerilim şebekeleri daha çok küçük kentler ve sanayi bölgelerine elektrik enerjisi taşır. Orta gerilim hatları kent girişlerinde yer alan dağıtım trafolarına bağlanarak abonelere verilir.

Orta Gerilim Nerelerde Kullanılır?

Orta gerilim şebekeleri genellikle, fabrikaların kurulduğu sanayi bölgelerinde ve küçük kent ve ilçelerde enerjiye ulaşmak için kurulur. Orta gerilim şebekelerini sadece şehir girişlerine kurulmuş alanlarda görmeniz mümkündür. Orta gerilim şebekeleri buradaki dağıtım trafolarına bağlanarak buradan da enerji ihtiyacı olan tüm abonelere iletilmektedir.

Leave a Reply